FINANÇAMENT A L’EMPRENEDORIA i A EMPRESES
Tenir una bona idea i ser capaç de convertir-la en una empresa viable és fonamental per assolir l’èxit en un projecte empresarial. Amb això no n’hi ha prou: cal aconseguir també diners per fer front a la inversió inicial i a les despeses que genera el nostre negoci.
S’entén com a finançament tots aquells mecanismes financers existents (préstecs, crèdits,…), que tenen condicions més avantatjoses per a les persones emprenedores. Aquestes condicions més avantatjoses, poden ser un tipus d’interès inferior al dels productes existents, major termini de carència, menys comissions, l’opció d’aconseguir un préstec sense avals,…
El CSETC informa sobre els mitjans i les eines per a sol·licitar finançament per poder crear la teva empresa.
Finançament propi
Capital propi, que disposi la persona emprenedora.
Capitalització de la prestació per desocupació, que ofereix el Servicio Público de Empleo (SEPE) .
Finançament tradicional
Institut Català de Finances (ICF), FINEMPRESA Portal de finançament per a empreses i emprenedors, promogut i coordinat per la Secretaria d’Economia del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya.
Línies ICO, L’Institut de Crèdit Oficial és un banc públic, adscrit al Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.
Línies ENISA, ENISA és una societat mercantil estatal que participa activament en el finançament de projectes empresarials viables i innovadors.
Entitats financeres, algunes entitats financeres disposen de línies de crèdit i/o préstecs per a persones emprenedores.
Avalis de Catalunya SGR, societat de garantia recíproca la missió de la qual és procurar l’accés al finançament de pimes i autònoms catalanes, davant entitats financeres.
Microbank, arran del conveni signat amb el Consell Comarcal, es proporcionen microcrèdits amb import màxim de 25.000 euros, destinats a professionals autònoms i microempreses de menys de deu treballadors. Els projectes han de tenir pla d’empresa que podeu treballar amb el CSETC, i un informe de viabilitat del Consell Comarcal.
Finançament alternatiu
Hi ha diferents alternatives per aconseguir finançament alternatiu per al nostre projecte emprenedor o d’empresa, ja que és una via utilitzada als dos àmbits. Les més comunes són a través del Micromecenatge o d’Àngels Inversors.
MICROMECENATGE O CROWDFUNDING
El Micromecenatge (de l’anglès crowdfunding), permet a projectes inicials o d’altres consolidats, rebre finançament per desenvolupar-los. N’hi ha de cinc tipus:
- Recompensa: a canvi de la teva aportació, t’ofereix un producte, servei o experiència.
- Exemples d’aquestes plataformes: kickstarter.com verkami.com
- Inversió: no ofereix producte o servei a canvi de l’aportació, sinó que et dona l’oportunitat de ser soci/inversor del projecte que desenvolupa.
- Exemples d’aquestes plataformes: crowdcube.com dozeninvestments.com
- Préstec: et proporciona l’opció d’invertir com inversor en diferents empreses que busquen circulant (diners), per realitzar diferents accions de màrqueting, etc. Però són empreses que ja facturen, i a canvi de l’aportació es reben uns interessos.
- Exemples d’aquestes plataformes: kiva.org lendingclub.com
- Donació: participem donant a una causa. Aquí no s’espera rebre res a canvi, més que la satisfacció d’haver col·laborat en una campanya.
- Exemples d’aquestes plataformes: migranodearena.org gofundme.com
- Donació a través de recompensa: tot i aportar com a donatiu a un projecte de causa justa, reps una recompensa.
- Exemples d’aquestes plataformes: omaze.com prizeo.com
ÀNGELS INVERSORS O BUSINESS ANGELS
Si només aportes experiència ets un assessor o mentor, però quan a més aportes diners ets un Business Angel.
Un Business Angel no deixa de ser un inversor, que a diferència d’un inversor privat rep aquest nom perquè prèviament també ha sigut emprenedor, és a dir, que a més de diners aporta experiència, coneixement,…
Les empreses més conegudes i properes a casa nostra en aquest tipus d’inversió són: