DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC I TECNOLÒGIC
CSETC com a centre tecnològic impulsor de sectors emergents
El Centre de Suport Empresarial i Tecnològic de Cardedeu (CSETC) és un centre de dinamització del teixit productiu local, depenent de la Regidoria de Desenvolupament Local i Innovació, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Cardedeu, destinat a l’activació del teixit empresarial del territori de Cardedeu i municipis veïns; prioritzant com a una de les finalitats principals, el foment de l’economia en clau local, la competitivitat empresarial, la digitalització i l’ús de les TIC a les empreses, tot seguint el model de l’economia social i solidària, facilitant la creació de noves empreses amb contingut tecnològic i oferint suport a les empreses existents mitjançant un programa d’activitats i serveis propis i una infraestructura adequada per desenvolupar-les.
El CSETC disposa de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa de Cardedeu (OAE), un servei integrat al CSETC amb la finalitat de facilitar la celeritat en els tràmits de noves activitats empresarials i econòmiques tot oferint a les empreses existents tots els serveis de valor afegit que necessiten per consolidar-se i créixer.
El CSETC, a més, allotja un viver d’empreses de base tecnològica que pretén oferir un espai d’entorn professional i empresarial qualificat, suportat per TIC per tal de millorar la competitivitat i la consolidació de joves empreses amb fórmules de cooperació empresarial i seguiment estratègic del projecte. L’edifici de 3 plantes ocupa una superfície de 340 m2 amb 6 despatxos destinats a l’allotjament d’empreses de base tecnològica i amb espais i recursos al servei d’empreses i emprenedors: sala de reunions amb dispositiu de videoconferències multipersonal i connexió amb fibra òptica, sala polivalent i de formació amb capacitat per a 40 assistents, jardí per presentacions i esdeveniments, espais de treball per professionals i autònoms i domiciliació d’empreses amb serveis complementaris.
L’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cardedeu, ofereix el servei d’assessorament a emprenedors i empreses des de 1997. Inicialment com a punt d’informació del servei autoempresa i posteriorment, l’any 2008, esdevé part de la Xarxa INICIA del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. L’any 2013 la Xarxa Inicia passa a ser la Xarxa Catalunya Emprèn de la qual l’Ajuntament de Cardedeu ha format part en els darrers anys. Les línies d’actuació del servei han estat principalment enfocades a l’emprenedoria: difusió de la cultura emprenedora, informació i orientació, assessorament individualitzat, realització d’accions formatives, seguiment i acompanyament cap a la consolidació de les empreses creades.
L’any 2009, el desenvolupament i execució del Pla d’Acció del Servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cardedeu (2009-2015), va establir com a actuació prioritària la creació d’un Centre de Suport Empresarial Integral i de Serveis Avançats al Municipi.
Amb aportacions de l’Ajuntament de Cardedeu, la Unió Europea (mitjançant un fons FEDER), la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, amb un pressupost total de 509.572,63 €, l’octubre del 2011 es posa en marxa el CSETC com a eina de desenvolupament local, innovació empresarial i transferència de coneixement en un context de concertació i transversalitat institucional entre administracions i agents econòmics de 6 municipis veïns del Vallès Oriental (Cànoves i Samalús, Sant Pere de Vilamajor, Sant Antoni de Vilamajor, la Roca del Vallès i Vilalba de Sasserra).
El suport rebut per part dels ajuntaments veïns, des de l’avantprojecte de creació del centre, va fer que el CSETC naixés amb una complicitat institucional, que ja al primer any de vida, es materialitza en la signatura de convenis de col•laboració entre el CSETC (Ajuntament de Cardedeu) i cadascun dels municipis veïns (Cànoves i Samalús, Sant Pere de Vilamajor, Sant Antoni de Vilamajor i la Roca del Vallès) ampliant servei a una població total d’aproximadament 40.000 habitants (més del doble de la població de Cardedeu).
Aquests convenis de col•laboració, pretenen una optimització dels recursos públics i la concertació supramunicipal en les actuacions de promoció econòmica i foment del teixit productiu local, mitjançant la participació en les activitats gestionades pel CSETC. Així, en un context de crisi econòmica profunda, els municipis petits poden disposar i oferir serveis integrals de suport, dinamització i consolidació a les empreses i a les iniciatives empresarials del seu territori amb un cost reduït.
El CSETC, en la seva funció de centre de promoció econòmica municipal i Centre Local de Serveis a les Empreses, intervé en diferents àmbits d’actuació: suport a empreses i emprenedors, millora dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE), capacitació i transferència de coneixement, innovació tecnològica i desenvolupament d’infraestructures de telecomunicacions. A partir de l’últim trimestre de 2013 s’incorpora la gestió i dinamització del mercat municipal, la dinamització del comerç, i promoció de Fires i la Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC).
El personal del Servei de Desenvolupament Econòmic Local de l’Ajuntament de Cardedeu s’ubica al CSETC i és qui també gestiona el viver tecnològic i els recursos i serveis de l’edifici.
Breument, els programes i activitats que el centre ha desenvolupat darrerament han estat: Diagnosi i Pla d’Accions als Polígons de Cardedeu, Pla de senyalització del PAE SUD, Implantació de les telecomunicacions als PAE (fibra òptica i antenes de telefonia), Pla de dinamització del Mercat Municipal (MercAcció), Programa de divulgació de la cultura emprenedora amb els joves, programa Talent Treball i Tecnologia que inclou l’escola de programació i el projecte experimental d’innovació en l’anàlisi de viabilitat dels projectes emprenedors amb la visió sistèmica.
Les activitats adreçades al suport d’empreses i emprenedors integren els serveis d’assessorament i formació en les diferents fases de l’itinerari empresarial: sensibilització, creació, consolidació, creixement i transmissió empresarial. Les empreses allotjades al CSETC, a més del servei d’assessorament i seguiment, participen d’una activitat mensual amb format de “workshop & networking” empresarial obert també a petites empreses i a professionals de la zona que fomenta la cooperació i col•laboració entre els assistents.
Darrerament s’han dut a terme projectes tecnològics i d’innovació: Programa TIC TAC d’innovació i digitalització dels canals de venda als sectors tradicionals, adhesió a la xarxa PAE de tramitació telemàtica per a la constitució d’empreses i l’Oficina d’Atenció a l’Empresa com a projecte de finestreta única empresarial. Finalment destacar les actuacions que s’estan portant a terme des del CSETC per tal de preservar el patrimoni industrial del territori formant part del programa Reempresa i oferint serveis d’ assessorament a projectes empresarials com a segona oportunitat.
El Pla Estratègic de la Regidoria de Desenvolupament Local preveu fomentar el sector productiu d’alimentació agroecològica (primari i artesanal) lligada a l’impuls de l’economia social i solidària amb la finalitat de generació d’ocupació i riquesa al territori mitjançant el Centre de Suport Empresarial i Tecnològic en un context de concertació i transversalitat institucional en torn als següents eixos:
El Pla Estratègic del CSETC estableix com a objectiu de consolidació i diferenciació a la comarca, aconseguir un posicionament i reconeixement extern com a centre especialista en un àmbit o matèria concreta. Les característiques de l’edifici (espai reduït, manca de magatzem, fibra òptica…), la necessitat patent de moltes empreses ( tradicionalment de venda “off line”) d’accedir a la venda “on line” com a canal de noves oportunitats de negoci, i l’increment considerable del sector de venda digital (“upps, e-commerce, social media”…) van ser entre d’altres, algunes de les raons que van motivar l’opció d’especialització del CSETC en tecnologies “on line” de màrqueting i vendes.
Aquesta especialització implica una orientació estratègica en la gestió dels recursos: allotjament d’empreses de base tecnològica de l’especialitat (actualment 3 empreses allotjades són d’aquest sector), signatura de convenis amb institucions i empreses de referència del sector com a “partners” de transferència de coneixement i l’oferiment de formació i capacitació de qualitat en el sector d’especialització, renunciant, en gran mesura, a la formació empresarial tradicional que ja ofereixen altres centres de la comarca.