Reduir, reutilitzar, reciclar … i reparar!

El Parlament Europeu aprova la llei que vol acabar amb l’obsolescència programada. La Comissió Europea calcula que anualment es generen (en la UE) 35 milions de tones de desaprofitaments que es podrien evitar, i es malgasten fins a 30 tones de recursos per a llançar aparells que no funcionen en les escombraries en lloc d’arreglar-los.

Per això, en breu, la UE obligarà als fabricants a oferir la reparació de tots els productes a oferir peces de recanvi a preus “raonables”. La Unió Europea s’ha proposat reduir el volum de residus que es generen i una de les vies per a aconseguir-lo és potenciar l’economia circular i acabar amb l’obsolescència programada, que és quan un producte té per defecte un final de la seva vida útil planificat. Aquest és l’objectiu de la llei europea sobre l’anomenat dret a reparar que el mes passat va ratificat el Parlament Europeu i que es preveu que entri en vigor en els pròxims dies.

Reparar - Iconos gratis de editar herramientas

Us expliquem, a continuació, un resum dels principals punts de la nova normativa: L’obligació a reparar. Les empreses estaran obligades a oferir serveis de reparació als consumidors quan un producte en garantia s’hagi de reparar. A més, hauran d’informar-los que se’ls reconeix aquest dret. I, encara que hagi expirat el termini de garantia legal, els fabricants hauran d’arreglar tot el que tècnicament sigui possible. Afecta a tota mena d’electrodomèstics, com a rentadores, aspiradores o rentavaixelles, i es preveu que la llista d’aquests productes es vagi actualitzant. A més, quan un producte espatllat durant el període de garantia i hagi estat arreglat pel propi fabricador, passarà a tenir un any més de garantia legal. Així mateix, els usuaris que ho desitgin podran demanar un dispositiu substitutori mentre el seu estigui en el taller.

Peces de recanvi oficials a preus “raonables”. Els fabricants hauran de posar a la disposició dels usuaris i dels tallers independents peces de recanvi i les eines necessàries per a arreglar els seus productes a un preu “raonable”. Les empreses tampoc podran impedir en cap cas l’ús com a eines de recanvi de peces de segona mà o que hagin estat creades amb impressores 3D per tallers de reparació que són independents. En aquest sentit, els tallers oficials no podran negar-se a reparar un producte únicament per motius econòmics o perquè anteriorment hagi estat arreglat per tercers.

Informació per a triar. La Unió Europea posarà a disposició una plataforma perquè tots els consumidors puguin comparar preus entre els diferents tallers que tenen a mà, puguin saber quin és el defecte del seu producte i, entre altres, quant temps pot trigar la reparació. D’aquesta manera, es pretén que els usuaris puguin triar quina és l’opció que consideren més adequada.

 

 

 

 OMIC – Cardedeu

omic@cardedeu.cat

telf: 93 844 43 02