Recomanacions per comprar entrades a espectacles per internet.

Amb els darrers concerts de Coldplay a Barcelona han tornat a sortir a la llum els problemes amb entrades falses o duplicades que, des de fa temps, és pràctica comuna a internet.

Els problemes més habituals en la compra per internet d’entrades per a espectacles i concerts, especialment en plataformes de revenda (com ara Viagogo o StubHub), són que els usuaris no saben que estan comprant en un web de revenda d’entrades, perquè la plataforma té aparença de distribuïdor autoritzat. No s’informa clarament de la identitat del venedor, que pot ser un particular que ofereix les seves entrades a través de la plataforma digital. La informació sobre el preu real de l’entrada és enganyosa i, al final, s’acaba pagant un preu molt superior per despeses i càrrecs no previstos. També podem trobar problemes per rebre o descarregar les entrades.

Algunes d’aquestes empreses de venda o revenda tenen la seu social ubicada fora de l’àmbit territorial de la Unió Europea (per exemple ViaGogogo és a Estats Units d’Amèrica). És per aquest motiu que resulta molt més complicat, per no dir impossible, resoldre les reclamacions dels consumidors i les consumidores. Davant d’això que l’Agència Catalana de Consum facilita les recomanacions següents:

Informar-se dels concerts, els festivals i altres espectacles a través dels webs i els comptes oficials dels artistes, els promotors o bé els venedors/distribuïdors  autoritzats. Desconfieu dels primers resultats dels cercadors d’internet o d’anuncis que apareixen a les xarxes socials. No us precipiteu davant dels missatges “tot venut”, potser altres venedors autoritzats encara disposen d’entrades; consulteu-ne els webs i estigueu al corrent de les xarxes socials. En el moment de fer la reserva, llegiu bé les condicions contractuals, que han de ser clares en relació amb la ubicació de la localitat, la visibilitat, els canals de lliurament de l’entrada, la possibilitat de cedir-la a tercers, etc. També us han d’informar del preu final –amb els impostos, les despeses de gestió o d’enviament, etc.–, de les garanties i de les vies de resolució de les reclamacions. Tingueu en compte que, generalment, la compra d’entrades per a espectacles no admet devolucions. I recordeu que si compreu a una empresa ubicada fora de la UE, podeu tenir dificultats a l’hora de fer valer els vostres drets.

En cas de disconformitat, reclameu a l’empresa venedora per un mitjà que en deixi constància (formulari web, telèfon amb número d’incidència, etc.). Si en el termini de 30 dies no heu obtingut resposta, o bé la resposta no és satisfactòria, contacteu amb la Oficina del Consumidor.

 

OMIC – Cardedeu

omic@cardedeu.cat

telf: 93 844 43 02