S’aprova el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera

Per fer front a la situació de sequera excepcional en l’àmbit del districte de conca fluvial de Catalunya, l’alcalde, Enric Olivé, ha dictat un ban adoptant les mesures per estalviar aigua establertes al Pla Especial de Sequera.

Pel que fa a les limitacions d’aigua a nivell del teixit productiu en diferents sectors, són les següents:

  • Reg agrícola: reduir un 40 % el consum
  • Usos ramaders: reduir un 30 % el consum
  • Usos industrials: reduir un 15 % el consum

Específicament l’ús de l’aigua a les granges queda limitat d’aquesta manera:

L’ús d’aigua procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l’abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d’una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d’eficàcia equivalent.

 

Per altres mesures, més enllà del teixit productiu, podeu consultar a la web de l’ajuntament.

BAN de mesures excepcionals per situació de sequera

Els aparcaments i la seva regulació

Segurament, alguna vegada, heu tingut dubtes sobre la responsabilitat dels aparcaments de vehicles. En aquesta ocasió us fem cinc cèntims de quina és la seva regulació i, per suposat, de les seves responsabilitats. La modalitat d’aparcaments més habituals s’anomenen estacionaments rotatoris. Son aquells on el titular de l’aparcament s’obliga a facilitar una plaça d’aparcament per un període de temps variable, no prefixat. En aquesta modalitat d’estacionament el preu es pactarà per minut d’estacionament, sense possibilitat d’arrodoniment a unitats de temps no efectivament consumides o utilitzades.

Quines son les obligacions del titular de l’aparcament?

Facilitar-nos, sempre que se’ns hagi permès l’entrada, un espai per aparcar el vehicle. Lliurar a l’usuari en format paper o en qualsevol altra suport durador que permeti la seva conservació un justificant o resguard de l’aparcament. En el justificant es farà constar, en tot cas, la identificació del vehicle i si l’usuari fa lliurament al responsable de l’aparcament de les claus del vehicle. D’aquesta obligació d’identificació estaran exempts els aparcaments d’ús exclusiu per a clients d’establiments comercials amb sistemes de control d’accés l’horari dels quals coincideixi amb el de l’establiment. El vehicle s’identificarà mitjançant la seva matrícula o qualsevol marcador que permeti aquesta identificació en el resguard lliurat a l’usuari. En l’estacionament rotatori es farà constar en el justificant, a més, el dia, hora i minut d’entrada.

Però la obligació capital és la de restituir-nos el vehicle en les mateixes condicions en què l’hem deixat, com també els accessoris i components que s’hi trobin incorporats funcionalment (de manera fixa i inseparable) i que siguin habituals i ordinaris, per la seva naturalesa o valor, al tipus de vehicle de què es tracti. En tot cas, hem de retirar nosaltres mateixos els accessoris no fixos i extraïbles, com aparells electrònics i/o telèfons mòbils, ja que el titular de l’aparcament no es fa responsable de la seva restitució. El titula de l’aparcament ha d’indicar, per qualsevol mitjà que possibiliti el seu coneixement abans de contractar i de manera fàcilment perceptible els preus, horaris i les normes d’ús i funcionament de l’aparcament. I sobretot  disposar de fulls de reclamació.

 

 

OMIC – Cardedeu

omic@cardedeu.cat

telf: 93 844 43 02

 

Novetats i millores d’accés als comptes corrents de pagament bàsics.

Existeixen determinats col·lectius que, per la seva situació de vulnerabilitat, tenen més difícil l’accés a aquests productes bancaris i per contra, reben alguna prestació de la Generalitat o de l’Estat que ha de ser ingressada en un compte corrent. Per a ells existeixen els comptes de pagament bàsics gratuïts. La comissió màxima d’aquests comptes permet que l’entitat pugui cobrar al client titular del compte 3 euros al mes. Aquest import màxim de 3 euros mensuals cobrirà: Ús il·limitat de determinats serveis: obertura, utilització i tancament del compte, dipòsit de fons en efectiu en euros, retirades d’efectiu en euros de caixers i operacions de pagament mitjançant targeta de dèbit o prepagament. Un número de 120 operacions de pagament anuals en euros dins de la UE (deutes domiciliats i transferències en oficina i mitjançant serveis en línia).

Amb el Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d’Ucraïna s’ha flexibilitzat les condicions per a accedir a un compte de pagament bàsica. Permet així que més ciutadans vulnerables puguin subscriure aquest producte bancari orientat a eludir l’exclusió financera.

Amb aquest Decret (article 75) s’inclou una nova mesura que destaca per la seva transcendència social: la modificació dels llindars perquè les persones en situació de vulnerabilitat o amb el risc d’exclusió financera puguin accedir a un compte de pagament bàsica. Aquesta modificació eleva els nivells de renda que s’apliquen per a considerar que un ciutadà pertanyi a un col·lectiu d’especial vulnerabilitat o en risc d’exclusió financera i facilita l’accés a aquesta mena de comptes, que no estan gravades amb comissions. A continuació, resumim les principals novetats en els citats llindars d’accés:

1.- S’eleva a tres vegades l’indicador públic de rendes d’efectes múltiples de dotze pagues quan es tracti de persones no integrades en una unitat familiar (fins 21.600 euros/any).

2.- S’eleva fins a tres vegades i mitja quan es tracti de persones integrades en alguna de les modalitats d’unitat familiar amb menys de quatre membres (25.200 euros/any)

3.- S’eleva fins a quatre vegades, quan es tracti d’unitats familiars integrades per quatre o més membres o que tinguin reconeguda la seva condició de família nombrosa (28.800 euros/any)

4.- S’eleva fins al quàdruple quan es tracti d’unitats familiars que tinguin en el seu si a una persona amb grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent, reconegut oficialment per resolució expedida per l’Institut de Majors i Serveis Socials o per l’òrgan competent de les comunitats autònomes. (28.800 euros/any).

 

OMIC – Cardedeu

omic@cardedeu.cat

telf: 93 844 43 02